Handdatorer

memor10
memor10-2
8 772,00 kr

Memor 10 PDA ger kraften och prestandan hos en smartphone med den användarvänliga upplevelsen av Android i en smal och kompakt enhet med en integrerad 2D-läsare och green spot teknik.

tc21
ttt
4 201,00 kr

Zebra TC21 är en kostnadseffektiv handdator för såväl små som stora företag som behöver en kraftfull lösning för datainläsning och kommunikation. TC21 är utrustad med VoWiFi, PTT, WiFi, Bluetooth, GPS och NFC, ett 3100 mAh batteri samt två kameror (fram och bak). Kommer med Android 10, 32 GB flashminne samt 3 GB RAM och plats för micro-SD-kort. Går att välja med skanner.

Unitech HT630
5 892,00 kr

HT630, liten i storlek, stor i kapacitet. Terminalen som svarar på era krav i applikationer såsom inventering, in-och utleverans, mätaravläsningar och många andra.

Datalogic Memor
5 794,00 kr

802.11 a/b/g/n CCX V4, Bluetooth, 256 MB RAM/512 MB Flash, 806 MHz, 25-key Numeric, Laser with Green Spot, Windows CE Pro 6.0

Honeywell Dolphin 6500
9 882,00 kr

Honeywells Dolphin ® 6500 är en lätt och mångsidig handdator som tillhandahåller avancerade funktioner för datainsamling. Handdatorn har trådlös kommunikation

Handdatorer

En handdator kan ses som en förlängning av ett värdsystem där handdatorn löpande kan jobba med given information. Handdatorn möjliggör alltså flexibilitet och mobilitet i var en streckkod kan läsas och var information skall bearbetas.

Idag byggs fler och fler trådlösa nätverk och mobila system så att handdatorn kontinuerligt kan vara uppkopplade mot datasystem som ekonomisystem, logistiksystem och lagerapplikationer.
En handdator kan även liknas vid en streckkodsläsare med minne och datorkraft. Man skannar in informationen, precis som med en streckkodsläsare som är uppkopplad mot en PC, för att direkt eller vid en senare tidpunkt koppla upp handdatorn mot datasystemet för nedladdning av data.

Inbyggd streckkodsläsare eller RFID-läsare

Handdatorerna i enetto\'s sortiment har oftast en inbyggd streckkodsläsare. I de flesta fall en laserläsare då denna typ av läsarteknologi möjliggör läsning på längst möjliga avstånd. Se avsnittet \"Streckkodsläsare\" där laser, CCD och andra läsarvarianter beskrivs mer i detalj.

Idag har även flera av våra leverantörer handdatorer med inbyggd RFID-läsare.

Kommunikation och säkerhet

Trådlösa nätverksuppkopplingar blir allt vanligare och ger större möjligheter och flexibilitet samtidigt som det också innebär en ökad investering i systemintegration.

Handdatorerna i vårt sortiment har ofta flera olika kommunikationsmöjligheter som Bluetooth®, Wi-Fi® 802.11 b/g, 802.11 n, GPRS/GSM/EDGE. Genom att kontinuerligt vara uppkopplade mot systemen uppdateras dessa i realtid. Via Bluetooth går det också att enkelt kommunicera med andra enheter som mobila kvittoskrivare, streckkodsläsare och GPS:er.

När man använder sig av trådlösa nätverksuppkopplingar är det viktigt att enheterna även stödjer kryptering och säker hantering av information. Flera av handdatorerna i vårt sortiment är CISCO kompatibla och stödjer de senaste krypteringsstandarderna på marknaden.

Nedladdning av data kan även ske batch-vis. Vilket även är det enklaste och billigaste användningssättet! Vid batch användning lagra all data i terminalen för att senare överförs till det övergripande systemet. Naturligtvis kan man inte bara ladda ner information utan även lika lätt hämta information som sedan lagras i terminalen. Dock uppdateras inte system i realtid vid batch-användning.

Programmering och operativsystem

Valet står idag mellan operativsystem som är knutna till tillverkaren av handdatorn, alternativt DOS eller Windows Mobile och Windows CE som möjliggör programmering i \"C, C++, C#, Java\" eller BASIC.

MCL (Macro Command Language)

MCL-Collection är en mjukvarusvit som är utvecklad för att snabba upp applikationsutveckling för handdatorer. I sviten ingår;

MCL-Designer
Med MCL-Designer kan program snabbt utformas för handdatorer med Windows gränssnitt som gör det lätt att klicka, dra och flytta element som text, grafik, streckkder och databaser.

MCL-Net
MCL-Net är ett kommunikationsprogram för trådlöst utbyte av filer och/eller dataprotokoll mellan värdsystemet och handdatorn via olika kommunikationsmetoder: Internet, Ethernet, GSM, GPRS. MCL-Net erbjuder också avancerade funktioner som fjärrstyrda projektuppdateringar och för att styra kapaciteten i läsintensiva streckkodsapplikationer.

MCL-Link
MCL-Link är ett kommunikationsprogram för utbyte av filer och eller dataprotokoll mellan värdsystem och en handdator åt gången (Point to Point).

MCL-Bridge
MCL-Bridges erbjuder avancerad kartläggning av data mellan värdapplikationer och handdatorer med bara enkla musklick. Med MCL-ODBC Bridge erbjuds tillgång till databaser utan att känna till ägarens gränssnitt. MCL-R/3 Bridge är MCL’s allmänna kommunikationsgränssnitt för SAP R/3 som baseras på SAP standard teknologi RFC’s, IDOCs eller BAPI’s, MCL gränssnitt med alla SAP R/3 funktionsmoduler (IM, SD, WM, PP, PM, PS, HR) där dessa definieras som standardgränssnitt. MCL-R/3 Bridge är SAP certifierat.

MCL-Client
MCL-Client utför applikationer som är skapade med MCL-Designer och finns på tillverkarens handdator, vilket erbjuder möjlighet att köra applikationen och kontrollera terminalen.
Flera av våra leverantörers handdatorer har möjligheten att köra MCL-program. MCL program har även den fördelen att de lätt går att flytta mellan olika typer av handdatorer. På detta sätt kan man utveckla en applikation som kan användas på många olika tillverkares handdatorer.

DOS och operativsystem knutna till tillverkaren

Operativsystem liknande DOS försvinner mer och mer från handdatorer. Dock finns det några fördelar som kan nämnas.

1. Operativsystemen uppdateras inte lika ofta som Windows.
2. Finns inte lika många som känner till säkerhetsbrister i tillverkarens egenutvecklade system eller DOS-miljö.
3. Mer strömsnåla, tiden som enheten fungerar utan laddning av batteri ökar avsevärt.
4. Det finns inga andra applikationer i enheten som kan vara av intresse för användaren.
5. Systemen blir i regel billigare.

För nästan alla applikationer krävs viss programmering eller att ett färdigt program till handdatorn är installerat.

Uppdateringar och hantering av handdatorer på fält

Att hantera en större mängd handdatorer kan lätt bli ett huvudbry om man inte har program som kan sköta detta. Många av leverantörerna av handdatorerna har egenutveckla program för att underlätta vid uppdateringar, och informationshantering mellan enheterna. Exempelvis har intermec ett program som heter SmartSystems och datalogic har Mobile Director Enterprise.

Wavelink Avalanche och SOTI Mobi Control är program som inte direkt är kopplat till våra tillverkare men som många av våra tillverkares handdatorer stödjer.

Skärm (Display)

Beroende på användningsområde och olika behov av text finns handdatorer med olika displaystorlek. Flera av handdatorerna har touchskärmar där användarna kan interagera med applikationen.

Tangenter och penna

Ibland vill man knappa in eller skriva in information i handdatorn och då krävs antingen tangenter på enheten, eller en penna (stylus) om man vill registrera en digital signatur. Tangenter och penna finns oftast i kombination med en inbyggd streckkodsläsare.

Stor tillväxt för handhållna enheter

Handdatorer och smarta handhållna enheter har en stor tillväxtpotential. IDC spår att handhållna enheter kommer att ha en global försäljning som kraftigt ökar varje år. Prognosen stäcker sig till 2011 är angiven i miljarder dollar per år.

Industriella handdatorer eller konsumentinriktade PDA:er

Handdatorerna i enetto\'s sortiment är i regel dyrare än en vanlig PDA (Personal Digital Assistants). Orsaken till detta är att handdatorerna i vårt sortiment är konstruerad för att klara miljöer i detaljhandel och industri, där det oftast finns inslag där enheten tappas, utsätts för väta eller kyla. I de flesta handdatorer finns det inbyggd streckkodsläsare. 

Lagerhållningen på reservdelar till dessa handdatorer är i regel längre än till konsumentinriktade PDA:er. Likaså kan en industriell handdator lättare programmeras för att kunna utföra specifika användarapplikationer. Om man ser till den totala kostnaden under livstiden för handdatorn (TCO), blir industriella handdatorer billigare än PDA:er.