Termoskrivare vs. termotransfer - Skillnaden på etikettskrivare

Ibland är det förvirrande med skillnaderna mellan termoskrivare och termotransferskrivare – "vilken typ av etikettskrivare passar mitt behov?", är en vanlig fråga. Idag finns modeller som är dual mode-skrivare, vilket innebär att de kan skriva ut både i termo (direkttermo) och termotransfer, men det är en dyrare etikettskrivare. Kan valet av att köpa en termoskrivare eller en skrivare med termotransfer gå att reda ut, istället för att köpa en dyrare dual mode-skrivare?

Behöver du termotransfer?

För att hjälpa till i beslutet, fundera över följande frågor:
  • Kommer du någonsin behöver skriva ut etiketter i andra färger än svart?
  • Skall etiketterna enbart skannas eller behöver de ha en hållbarhetstid på över 1 år?
  • Kommer du att skriva ut högupplösta streckkoder (dvs. begränsat utrymme)?
  • Kommer etiketterna utsättas för värme eller solljus?
  • Kommer etiketterna utsättas för slitage eller friktion?
  • Kommer du att skriva ut på olika material (dvs. papper, plast, filmer och folier)?
Om du svarat "ja" på någon av ovanstående frågor bör du överväga att välja en skrivare med termotransfer snarare än en termoskrivare. Nedan följer en jämförelse av de två skrivartyperna:

Kort om skrivare med termotransfer

Termotransfer kräver användning av specialla färgband (så kallade "termotransferband"), där färgen överförs på etikettmaterialet via värme. Banden kan vara i olika färger, så att användaren inte är begränsad till svart tryck. Trycket är mycket skarpt och tåligt, så denna metod är utmärkt för högupplösta streckkoder och etiketter som kräver lång livslängd.
Den andra fördelen är att termotransferskrivare kan skriva ut på papper, plast, film, och även foliematerial. Glöm inte att korrekt val och matchning av etiketter och färgband är avgörande för den övergripande kvaliteten och prestandan hos tryckt media. Det är inte så lätt alla gånger, prata med oss så hjälper vi dig.

Kort om termoskrivare

Termoskrivare använder också värme vid utskrift, skillnaden är att det krävs termopapper eller termofilm som reagerar på värmen, men det krävs inga transferband. Utskriftsfärgen är begränsad till svart, om inte ett speciellt förtryckt termopapper används. Utskriften är inte lika skarp som termotransferutskrift.
Med tiden kommer etiketterna att mörkna, speciellt när ytan blir repig, eller utsätts för värme, friktion och solljus. Fördelen är att en termoetikettskrivare har ett skrivhuvud som är gjort av tjockare glas, vilket ökar skrivhuvudets hållbarhet. Termoskrivare är populära inom livsmedelsindustrin, eftersom de flesta poster lagras åtskilt från värme och solljus, och etikettens hållbarhetstid är mindre än 1 år.
Den främsta fördelen är en totalt sett lägre kostnad och enklare medieomställningar eftersom det inte krävs några termotransferband.
Termoskrivare (direkttermo) Termotransfer
  • Bara utskrift i svart, om inte pappret är förtryckt med särskilt termokromatiskt bläck.
  • Etiketter och papper har en hållbarhet på 1 år eller mindre
  • Material ska inte utsättas för solljus eller värme
  • Material ska inte utsättas för friktion eller slitage
  • Exempel: Fraktsedlar
  • Kan skrivas ut i andra färger än svart
  • Etiketter har en hållbarhetstid på över 1 år
  • Etiketter kan utsättas för värme eller solljus
  • Etiketter tål viss slitage eller friktion
  • Etiketter som behöver högupplösta streckkoder
  • Etiketter kan skrivas ut på en mängd olika material
  • Exempel: Etiketter för utomhusbruk, etiketter för märkning på hyllor, madrasser och liknande

Vilken modell av skrivare behöver du?

När du avgjort vilken utskriftsmetod som passar dig bäst är nästa steg att hitta en lämplig modell. Följande frågor kommer att hjälpa till att skära ner på alternativen:

Hur stor är etikettanvändningen per dag? Om du använder över ca. 500 etiketter per dag så bör du titta på en mid range-skrivare eller en industriskrivare.Om användningen är ett par hundra etiketter per dag, räcker många gånger en bordsskrivare.

Vilken är den maximala bredden och längden på etiketten? Hur stora skall era etiketter vara? Etikettens bredd är särskilt viktig att veta. Vissa skrivare kan hantera breda etiketter, men varför betala för en skrivare som kan skriva ut 120 mm breda etiketter, om ni bara behöver skriva ut etiketter som är 50 mm breda? Finns behovet för extra breda etiketter så kan en storformatskrivare vara det enda alternativet. Extra långa etikettlängder kan kräva minneskort installerade i skrivaren. Slutligen, olika skrivare har olika krav på den minsta tillåtna storleken på etiketter.

Vad kommer att skrivas ut på etiketterna? Kommer skrivaren användas för att skriva ut grafik, och/eller högupplösta streckkoder eller små teckensnitt? Är så fallet behöver du troligtvis en högupplöst skrivare.

Hur vill du ansluta skrivaren? Vilken typ av uppkoppling passar dig bäst? Behöver du en skrivare med USB, parallell, seriell, trådlös (t.ex. Bluetooth) eller en LAN-anslutning för din verksamhet? För nätverk med flera skrivare, är en LAN-anslutning (ethernet) att föredra.

Kommer skrivaren har tillgång till en dator? Om inte, så bör en fristående skrivare övervägas. Dessa skrivare använder en knappsats och batteripaket. Etikettformat skapas på en dator och laddas upp i skrivarens minne. Du kan sedan skriva ut från vilken plats som helst. Här kan även variabelinformation läggas in i knappsatsen vid utskrift, och tiden/datumet kan automatiskt stämplas. Dessa system omfattar vanligtvis en programvara för att skapa etikett, som är prissatt i 5000 kr-sortimentet och uppåt.