Etiketter för alla ändamål - etiketter på rullar, transport etiketter och klisteretiketter


enetto.com erbjuder ett brett utbud av etiketter, fraktetiketter, frankeringsetiketter, förpackningsetiketter, klistermärken, Varningsetiketter,självhäftande papper och relaterade produkter till bra priser. Med ett brett utbud av olika dimensioner och funktioner hittar du alltid vad du behöver till din etikettskrivare, oavsett om du har en DT-skrivare, en TT-skrivare eller en vanlig A4-skrivare. Har du personliga förfrågningar på ett mått som du kanske inte hittar i vårat produktsortiment just nu? Kontakta oss så att vi kan ta fram ett urval av lämpliga etiketter och transportetiketter för din skrivare.

DirektThermo
Denna teknik värmer upp kvittopappret på de ställen där skriften skall vara, och ett värmekänsligt utskriftsmateriel gör att en kemisk reaktion bildas och pappret blir svart på dessa ställen. DirektThermo är den absolut vanligaste och mest kostnadseffektiva metoden idag. Den är mycket enkelt att använda och inga färgband eller toners behövs. Thermopapper kan vara lite känsligt för solljus och är fuktkänsligt.
Exempel på vanliga etikettskrivare är och

 

ThermoTransfer
Denna teknik påminner om DirektThermo men använder sig även av ett färgband(Transferband) som värms upp och fastnar på underlaget. För TT kan man använda andra utskriftsmaterial som inte behöver vara värmekänsliga. Värt att notera är att genom att ta bort färgbandet och använda värmekänsligt papper, så kan man använda skrivaren som en direktthermoskrivare. TT-skrivare är i regel något dyrare än DT-skrivare, och kräver att man byter färgband(Transferband) när dessa är slut.

Färgband/Transferband

Ett färgband finns i flera olika kvaliteter för olika tillämpningar. Normalt används vax-baserade färgband till pappersetiketter och färgband med en blandning av vax och harts till bestrukna etiketter av högre kvalitet.För avancerade tillämpningar med specifika miljökrav, t.ex. mekanisk nötning eller hög värme, används ibland ren harts i färgbandet och en specialetikett av syntetmaterial. Vid utskriften binds hartsen från färgbandet i etiketten, som blir mycket miljötålig.Vi håller lager på de färgband som normalt efterfrågas till våra skrivarprodukter. Vi har flera olika typer i många olika bredder tillgängliga för omedelbar leverans.

Direkttermo

Värmekänsliga etiketter som inte behöver färgband. Mindre miljötåliga etiketter med kortare livslängd. Enklare för operatören.

Termotransfer

Tryckpigment smälts från färgbandet (Transferband) till etiketten. Färgbandet skyddar skrivhuvudet och förlänger dess livslängd avsevärt. För tillämpningar med högre krav på kvalitet, miljöbeständighet och livslängd.

Vax-band

Enklast och billigast. Passar bäst för enklare pappersetiketter. Viss smetrisk.

Vax/Harts-band

Mellankvalitet för bestrukna pappersetiketter och vissa plastetiketter. Smetar inte.

Harts-bandBegreppsöversikt:
Följande är en lista med förklaringar över många av de termer och begrepp som kan dyka upp i etikettsammanhang, utan inbördes ordning:

DT = Direkt Termo
TT = Termo Transfer
Termopapper = termokromatiskt papper som används i DT-skrivare (termoskrivare)
Perforering = perforering innebär att remsan på vilken etiketten sitter fastklistrad, eller etiketten själv, är perforerad, dvs. hålad för att tillåta att etiketten eller remsan rivs av efter utskrift, likt perforeringen på en frimärksrulle.
Bortdragbart/Avdragbart lim (removable) = limmet på etikettens undersida tillåter att etiketten enkelt kan tas bort utan att lim sitter kvar i efterhand. Denna etikettyp kan vara användbar för etiketter som skall klistras fast på exempelvis glas & böcker.
Häftämne = Huruvida limmet på etikettens undersida är permanent eller inte (alltså, om etiketten är gjord för att kunna tas bort i efterhand eller inte)
Bestrykning/ytbehandling (coated) = Bestruket papper är papper som ytbehandlats på ett eller annat vis för att uppnå en önskvärd effekt på pappersytan.
Många gånger nämns inte specifikt att pappret är “bestruket” (“coated”), utan enbart bestrykningstypen nämns i varans beskrivning, exempelvis “mattat” eller “blankt”.
De vanligaste bestrykningarna är “mattat” och “blankt”
Mattat (matt coated) = Papper som bestrukits genom att mattas har behandlats för att ge ett skarpare kontrast för tryckningen på pappersytan utan att göra pappret särskilt blankt
Premiumbestruket (premium coated) = I vanliga fall används beteckningen “premium” för att benämna en mer rigorös behandling än vanligt.
Den vanligaste premiumbehandlingen är premiummattning.
Blankt (glossy coated) = Pappret har glättats för att ge en blank yta.
Halvblankt (semi-glossy coated) = Pappret har glättats för att ge en halvblank yta i jämförelse med en vanlig glättning där ytan blir helt blank.
Obestruket (uncoated) = Pappersytan är obestruken, och har inte behandlats för att ge ytan någon specifik effekt.
Detta innebär i vanliga fall att ytan är helt glansfri och inte blänker i solljus.
Syntetiskt = syntetiska etiketter är etiketter som tagits fram syntetiskt via någon form av annat material genom en kemisk process, vanligtvis polyester eller polyeten. Syntetiska etiketter erbjuder ett mer hållbart och långvarigt alternativ mot vanligt etikettpapper, och har en högre tålighet mot nötning, fukt och kemikalier
Löpande (endless/continuous) = Löpande etikettrullar är etikettrullar där etiketterna saknar avskiljning och löper sammanhängande genom hela rullen.
På löpande etikettrullar måste vanligtvis etiketterna rivas eller klippas av manuellt, men på vissa etikettskrivare finns en så kallad “sax” (“cutter”) som automatiskt klipper av etiketterna på den längd man valt.
Sax (cutter) = En sax är en funktion på vissa etikett- och kvittoskrivare där skrivaren automatiskt klipper av pappret på en angiven längd.
Vissa skrivare har en så kallad "partiell sax" som inte helt klipper av pappret, utan enbart klipper tillräckligt för att pappret lätt skall kunna rivas av manuellt.
Skalare (peeler) = En skalare är en funktion på vissa etikettskrivare där skrivaren automatiskt skalar av etiketten från remsan när den skrivs ut.
Uppspolare (rewinder) = En uppspolare är en funktion på vissa etikettskrivare där skrivaren automatiskt drar upp remsan på en spole efter att skalaren (se ovan) skalat av etiketten från remsan.
Med denna funktion hamnar inte remsan på golvet efter avskalning utan disponeras på en spole inne i skrivaren.
Hylsa = Hylsan är kvittorullens innerkärna, den plastspole på vilken kvittopappret rullats upp. Hylsans innerdiameter kan i vissa fall vara viktig att känna till, då olika skrivare har olika mått på den pinne som hylsan hängs fast på inne i skrivaren.
Mid range/High end = Mid range och High end är två begrepp som används för att beskriva olika industriella skrivares kapacitet. Både mid range- och high end-skrivare används i industriella sammanhang för utskrift av stora kvantiteter av vanligtvis etiketter
Mått = Måtten på kvitton och etiketter anges alltid i Bredd x Höjd
Ø = Denna symbol anger hylsans innerdiameter
dpi = Förkortning för "dots per inch", som anger hur detaljrikt skrivaren kan trycka information på ett medium, ju högre dpi desto skarparend för avancerade etiketter av t.ex. plast, metall och tyg. Extremt miljötåligt. Klarar i princip alla miljökrav.